О школи

Историјат школе

Школа у Бресници основана је 1846.године. О томе сазнајемо из писма начелника Окружја рудничког које гласи:“Школа у Бресници постоји од прошле године у порти Цркве бресничке, доброг је зданија, има учитеља Милоша Марисављевића, рођеног у Рачи Округа крагујевачког, кога Општина плаћа шездесет динара.“

Изасланик Министарства просвете и црквених дела извршио је преглед школе 1870. и у Записнику констатовао: “Школа је тесна, влажна, мрачна и штетна по здравље дечије и учитељево.“ Тражено је од Бресничке општине да подигне нову школску зграду, али то није учињено, све до 1900. године.

Тадашњи учитељ школе Лазар Акшамовић, поред одличног и примерног рада у разреду, схватио је да је најважнији задатак подизање нове, савремене зграде. Ђенерал Катанић је посетио стару школу и саопштио да ће бити добротвор, при чему Бресничка школа треба да обезбеди земљиште и да се привуче грађевински матерјал, док ће радове и опрему он финансирати. Све то је условио са још једним захтевом да Бресничани и Бечњани остану у једној општини најмање 50 година. Ђенералови захтеви су прихваћени, и 1900. године у Бресници је подигнута нова школа.

У задужбини Ђенерала Марка Ђ. Катанића школа успешно живи и ради. Опремљена је новим намештајем, модерним прозорима, лепо патосираним учионицама и пространим двориштем у коме су засађени борови, јасени и кестење. Одељења у то време била су веома бројна, понекад се у комбинацији радило са педесет и шездесет ученика у одељењу.

За протеклих 170 година постојања и рада школе у Бресници, с променама дужине школовања, школа је била дворазредна, троразредна, четвороразредна. Школа је неколико пута мењала име. Званично се звала: Основна бресничка школа, Народна основна школа, Државна народна школа, Осмогодишња школа, Основна школа „Милутин Јовичић“, а од 1. септемра 2003. године школа носи име Основна школа „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“.

Најтипичнији печати школе: 1. печат који је школа имала крајем XIX и пчетком XX века, 2. печат између два рата, 3. печат после Другог светског рата, 4. печат када је основана осмогодишња школа, 5. печат када је школа носила име палог Бресничанина, 6. садашњи печат школе

Школске 1950/51. четворогодишња школа прераста у осмогодишњу школу. Месни одбор је 5.6.1952. разматрао проблеме Школе и закључио да треба приступити изградњи нове школске зграде.

Снажни замах за изградњу школе дао је родитељски састанак 8. јануара 1954. године коме је присуствовало у Задружном дому преко четири стотине родитеља који су били једнодушни. Школска зграда је завршена септембра месеца 1961. године. Имала је седам учионица, две канцеларије, два кабинета за смештај учила, две просторије опште намене. Под истим кровом су завршена и четири стана за наставнике.

Свој процват школа достиже у двадесет првом веку. Реновирана је задужбина ђенерала Марка Ђ. Катанића, ђачка кухиња је преуређена и за културну и јавну делатност, матична школа је препокриврена, обновљени су олуци, реконструисана је међуспратна конструкција, постављена је нова електроинсталација, уведено је централно грејање, озидана је котларница, изграђен је објекат мокрог чвора, опремљен је кабинет за информатику, замењена је унутрашња и спољашња столарија у целом објекту матичне зграде, обновљена је фасада, асвалтирано је и ограђено школско двориште, преуређен је школски парк и постављена Еко стаза здравља. Континуирано се набавља савремена опрема...